AMSTERDAM GUIDE

Caerte van oostlant

Soenwater_van_oostlant
Soenwater

'Caerte van oostlant' er det første trykte sjøkart i verden, og Norge er blant de land som er avbildet på dette kartet.

Kartet er laget av den berømte amsterdams kartograf Cornelis Anthonisz i 1543. Av dette kartet er kun ett eksemplar bevart, og det blir oppbevart i Hertog August Bibliothek i Wolfenbüttel, nær Braunschweig i Tyskland.
Det oppbevarte eksemplar er av den 3. utgaven og er utgitt i Antwerpen.
Legg merke til at Oslo heter Anslo, Drammen heter Coperwijck, Tønsberg heter Tonsbergen, Oslofjorden heter Soenwater, Jomfruland heter Jofferlant.
Anslo er fortsatt et navn som påtreffes i Amsterdam. Rembrandt har gravert og malt Cornelis Anslo, og en liten bygård med navnet 'Anslooshofje' finnes fortsatt. Fra 1624, da Oslo ble omdøpt til Christiania, forsvant etterhvert bruken av navnet Anslo i Nederland.Arend W. Lang

Arend W. Lang
Arend W. Lang

Arend W. Lang er den tyske forfatteren av boken "Die «Caerte van oostlant» des Cornelis Anthonisz. 1543" - med undertittel "Die ältesten gedruckte Seekarte Nordeuropas und ihre Segelanweisung". Boken er posthumt utgitt av ERNST KABEL VERLAG i 1986.
Et eksemplar av boken skal finnes i biblioteket til Bergen Sjøfartsmuseum, men siden de ikke låner ut, ble det eksemplaret som jeg fikk i hende lånt ved Universitetsbiblioteket i Aarhus i Danmark.
Arend W. Lang har gjort Cornelis Anthonisz stor ære. Imellom linjene leser vi om den store respekt som forfatteren nærer mesteren som produserte dette kjempearbeidet. Det er merkelig at kartet og boken er så lite kjent utenom kretsen av fagfolk.Nieuwe Spiegel

Soenwater av Damsteegt
Gamle Ned. navn

Prof.dr. B.C. Damsteegt promoverte i 1942 på et skrift som er utgitt med tittelen 'Nieuwe Spiegel der Zeevaart' ('Nye Sjøfartens Speil'). Boken er en omfattende samling av gamle nederlandske geografiske navn verden rund. Boken starter med å vise moderne kart innført gamle navn. Som eksempel har jeg vedlagt Oslofjorden. Boken er til stor hjelp ved tydning av gamle sjøkart, og Arend W. Lang har referert til boken flere steder.
Et eksemplar av boken finnes i Norsk Polar Institutts bibliotek i Tromsø.Tilbake --> Norske Spor     Terug --> Noorse Sporen

AMSTERDAM GUIDE    Fokke F. van der Meer  ©   Porsgrunn   Norge