AMSTERDAM GUIDE

Cornelis Cruijs (1655 - 1727)

Cornelius Cruys
Cornelius Cruys

* Stavanger 14.juni 1655
+ St. Petersburg 14.juni 1727
Gravlagt Oude Kerk i Amsterdam 19.augustus 1727

CC ble født i Stavanger som Niels Olufsen og vokste opp i Skagen.
Fødselsåret (1655) er annerledes enn det som står på gravstenen i Amsterdam (1657).

Jeg viser til Prof. Torgrim Titlestads artikkel.
Her skriver han bl.a.

Cornelius Cruys was born in Stavanger on the 17th of June 1655, and baptized Niels Olufsen, a tailor's son - not rich and not poor. Till now there exists no written trace of his departure from Stavanger. There are quite good indications that he left in 1668-69 due to his father's death in 1668 - at an age of 13 or 14 years.
Fra dette tidspunktet var han i hollandsk tjeneste fram til ca. 1698.

Mer om Cornelius Cruys kan du lese i
Kven var den russiske admiralen Cornelius Cruys?

(med 25 kjeldetilvisninger)
av
Torgrim Titlestad, 15.6.96
Kilde: P2-Akademiet I © Kulturredaksjonen P2, 1997


Første admiral i den Russiske Marine

Russiske Admirals Flagg
Russiske Admirals flagg

Da Cornelis Cruys døde (St. Petersburg 14.juni 1727) var han første admiral i den Russiske Marine som han hadde bygget opp under Tsar Peter den Store

Se også Cornelius Cruys: The Dutch Organiser of the Russian Fleet av Torgrim Titlestad.Skifter navn til Cornelis Cruijs (Cornelius Cruys)

CC-underskrift
CC-underskrift

I Hollands tjeneste skiftet Niels Olufsen sitt navn og endret det til Cornelis Cruijs (= Niels Kors), slik det ble skrevet i lysing registeret i Amsterdam (se nedenfor).
I boken 'Samlinger til Stavangers historie / paa Stavangers kommunestyres foranstaltning udgivne ved A.E. Erichsen.' finner vi transkripsjoner av gamle rettsprotokoller registrert i Stavanger. På side 462 finner vi følgende fotnote som peker på en protokoll datert 26.jan.1692:
fotnote-protokoll-464
Mao; navne valget kan ha sammenheng med hans fars avkomst fra Krossøya i Hvitingøykommune.Cruys Eilant?

Kvitsøy-kors
Cruys Eilant?

I gamle skrifter blir det referert til 'Cruys Eilant', men jeg har ennå tilgode å se et gammelt kart hvor Kvitsøy heter slik. Det finnes flere steder med dette navnet, et litt S. for Bergen. Litt mer om Kvitsøy finner du her.Spor i Amsterdam: lysing

Stadsarchief Amsterdam
Stadsarchief Amsterdam

Så mye som vi vet om Cruys russiske historie, så lite vet vi om hans hollandske historie, som varte fra ca. 1668-69, da han forlot Stavanger, til 1698, da Tsar Peter den Store besøkte Amsterdam og engasjerte Cruys i.f.m. planer om en russisk marine.
Under tittelen 'Cornelius Cruys in the Netherlands' sammenfatter Torgrim Titlestad hva russike kilder forteller oss om den hollandske perioden.
I 'Norsk Tidskrift for Sjøvesen (1998)' har Drs. Marc A. van Alphen (Instituut voor Maritiem Historie) forfattet en artikkel 'Cornelis Cruys in the Netherland' og gitt oss en del detaljer om Cruys sin hollandske tid. Drs. van Alphen har gitt meg tillatelse til å legge ut hans artikkel på min webside.
Jeg håper fremdeles at kvalifiserte nederlandske historikere går løs på de 35 hylle-kilometer papir som befinner seg i det amsterdams kommunearkivet.

Lysing registeret, som er arkivert her, viser lysingen for Cornelis Cruijs og Catharina Vooght, ført inn den 16.mars 1681. Her følger en kopi, med transkripsjon og norsk oversettelse: CC-lysingsdokument
Legg merke til at Cruijs underskriver på at foreldre er død. Det får jeg ikke til å stemme med rettsprotokollen fra 26.jan.1692, hvor mor Appelona Nilsdatter søker om et 'geburtsbrev' for CC....Giftermål i Nieuwe Kerk Amsterdam

Nieuwe Kerk Amsterdam
Nieuwe Kerk Amsterdam

På 27.april.1681 gifter paret seg i 'De Nieuwe kerk' på Damplassen i Amsterdam.
De ble viet av presten Danckers.Bor på Oude Waal

Oude Waal
Oude Waal

I følge lysingen bor Cruys da på Oude Waal. På kartet av Amsterdam av 1675 kan vi allerede utpeke Oude Waal, som ligger på en av de øyene som ble anlagt ved utvidelsen av byen: (N.B. kartet er orientert mot Syd!)
Kartet er hentet fra den fantastiske webside av Dr. Jan Hartmann, Universitet van Amsterdam.Borger i Amsterdam

Poorter
Poorter i Amsterdam

9.des. 1681 blir Cruys poorter (borger) i Amsterdam. Dette blir avslørt i Poorterboek 5 på side 83. Det registreres at han har avlagt den s.k. poortereed (borgered), han er gift med Catharina Voogt og han har betalt poortergeld (borgeravgift).Peter den Store i Amsterdam

Peter den Store i Amsterdam
Peter den Store i Amsterdam

Peter den Store's besøk i Holland, som strak seg ut over mange måneder, markerte slutten av Cruys' hollandske historie. Peter den Store kom til Zaandam (forstad av Amsterdam, ca. 1 mil NW for byen) den 18.aug.1697. Han bosatte seg der inkognito i det som idag heter 'Tsaar Peterhuisje'. Senere kom han til Amsterdam og det endte med at han engasjerte Corn. Cruys som viseadmiral med som mål å bygge opp den russiske marinen.
Cruys arbeidet da ved sjømagasinet, som idag er Nederlands Maritiem Museum.Den Russiske Perioden

Cornelius Cruys - Småbygutten som ble admiral av Jan Ronold
Cornelius Cruys -
Småbygutten som ble admiral
av Jan Ronold

Den Russiske perioden i Cruys' liv varte fra 1698 til hans død, den 14.juni 1727. Han var gjentatte ganger tilbake i Holland, men kun for kortere tid.
På sidene av Erling Skjalgssonselskapet finder vi en bibliografi over Cornelius Cruys.19.aug. 1727 gravlagt i Oude kerk i Amsterdam

Gravskrift i OK
Gravskrift til Cornelis Cruijs

Da Cruys døde var han fortsatt gift med Catharine Voogt, sin hollandske hustru, som vi regner med er 'ansvarlig' for hans Amsterdams begravelse. Cornelius Cruys ble gravlagt den 19. aug 1727 i Oude Kerk i Amsterdam, hvor hans grav fortsatt befinner seg.
Graven er lokalisert i 'Hamburger kapel' i det NV hjørne av kirken.
Graven er markert med en stein i gulvet, ca 1 x 2 m stor.
Fargen på steinen er noe lysere enn på de fleste gravsteiner som dekker hele gulvet i kirken.Statue i Stavanger

Cruys statue
Cruys statue

I Stavanger er det opprettet en statue for CC i året 2000 av Stiftelsen Inge Steensland, utført av billedhuggeren Per Ung.Var CC hollender allikevel?

Cornelis Cruys bouwer der Russische vloot av Johan Hosmar (på Nederlandsk).

Johan Hosmar fra Friezenveen, embetsmann og amatør-historiker i mer enn 50 år, har mange publikasjoner bak seg hvor han hevder at Cornelis Cruijs var av Nederlandsk ætt. Desverre finner jeg ikke noe holdbar dokumentasjon om disse påstandene og jeg er da helt uenig med ham. Den hindrer meg dog ikke å ta med én av hans artikler. Det er publisert i 'Jaarboek Twente 1975' (Årbok Twente 1975) og har blitt meg til sendt av André Idsinga, som er sekretær i Vereniging Oud Vriezenveen.Tilbake --> Norske Spor     Terug --> Noorse Sporen

AMSTERDAM GUIDE    Fokke F. van der Meer  ©   Porsgrunn   Norge