Olavstatuen

Hellig Olav
Hellig Olav

Du står der hvor Zeedijk krysser Oudezijdskolk, på broen, og du ser sydover. Se også OZKolk med Panoramsterdam.
Et stykke unna ser du spiret på Oude kerk (Den Gamle Kirken).
Nedenfor ser du slusene, som en gang i tiden dannet skillet mellom havet (Zuydersjøfjorden som ennå heter IJ (uttales 'ei') og kanalene i Amsterdam.
Ovenfor slusene, til venstre, i en nisje i muren, ser du en statue, ikke fullt så høyt oppe som vinduet ved siden av: dette er Olavstatuen.

Statuen minner om Olavs dyrkingen før reformasjonen.
Selv var jeg ikke klar over at statuen fantes før høsten 1999, da jeg forsket etter detaljer om Olofskapellet.
Jeg har ennå til gode å hilse på en Norsk besøkende av Amsterdam som har lagt merke til statuen.

Siden jeg skrev dette har Jahn Otto Johansen forfattet en fin reiseguide om Amsterdam med et bilde av statuen på side 23. Så kanskje noen norske turister har sett den.



Kong Haakon

Kong Haakon VII
Kong Haakon VII

I Amstelodamum av 1954 leser jeg følgende:
Et trestatue av St. Olav, fremstilt av Anton Witzel og plassert i sidefasaden på huset Zeedijk nr. 16, ble avduket den 12. aug.(1954), da sightseeingbåten, med den Norske Kongen Haakon VII ombord, passerte O.Z. Kolk. Initiativet til plasseringen av statuen i dette kvarteret som er viet Hellige Olav, ble tatt av Herr E. Brandsteder, som nylig restaurerte de hus Zeedijk 14 og 16, på hver sin side av O.Z. Kolk.

På denne turen ble Kong Haakon ledsaget av Prins Bernhard, og en video av turen viser at regnet datt ned bøtte vis.



Avduking av Olavstatuen

avduking Olavstatue
Klipp fra gammel filmjournaal

Etter en lang jakt klarte jeg endelig å finne frem til leverandøren 'Beeld en Geluid' (Bilde og Lyd) for en 6 min. video av hele besøket av Kong Haakon VII til Nederland i 1954. Han besøkte på sin tur også sjømannskirken i Rotterdam og Norske Hus gitt til Zeeland etter flomkatastrofen i 1953.

Huset er nå en del av Barbizon Palce Hotelkomplekset, som også eier St.Olofskapellet idag. Tilbake --> Norske Spor     Terug --> Noorse Sporen

AMSTERDAM GUIDE    Fokke F. van der Meer  ©   Porsgrunn   Norge